Ca să avem recolte bogate, ceapa și usturoiul au nevoie de asigurarea nutriției optime. Pe suprafețe mari, schemele de nutriție sunt elaborate de specialiști, în acest articol veți găsi câteva recomandări pentru producătorii mici.

Există multe modalități de hrănire a acestor două culturi, uneori recomandări direct contradictorii. Prin urmare, schema de fertilizare nu este o instrucțiune – ci o recomandare, o bază pe care fiecare o poate îmbunătăți, ținând cont de condițiile individuale ale solului.

Îngrășăminte la plantarea usturoiului și cepei:

La plantare, este recomandată cenușa de lemn. În cuiburile formate aceasta se adaugă până la plantarea bulbilor.

Mai multe detalii despre cenușa de lemn ca îngrășământ pe acest link.

Schema de hrănire a usturoiului

 
Cultura usturoiul poate fi de toamnă și de primăvară. Setul de îngrășăminte pentru ambele cazuri va fi același, doar momentul aplicării diferă.

Fertilizarea suplimentară (hrănirea) № 1

De îndată ce zăpada se topește, stratul poate fi stropit cu infuzie de mraniță. Puteți împrăștia compost sau humus, adăugați puțină cenușă de lemn.

Ei bine, pentru cei care nu folosesc materie organică, o puteți înlocui cu azot-fosfor sau îngrășăminte complexe de primăvară.

Fertilizarea suplimentară № 2   

După apariția a 2-3 frunze începe a doua hrănire. Vor fi destule 20 g de azotat de amoniu pe 1 m². Puteți înlocui azotatul cu uree, azot-fosfor sau complexe de îngrășăminte de primăvară, principalul lucru este să respectați rata de aplicare recomandată.

Fertilizarea suplimentară № 3

Când începe formarea bulbului, este optim să se utilizeze un îngrășământ complex cu fosfor, potasiu și oligoelemente.

Dacă este necesar, se poate repeta aplicarea după 10 zile. Rețineți: orice fertilizare pentru usturoi trebuie oprită cu o lună înainte de data preconizată de recoltare.

Schema de hrănire suplimentară a cepei

 

Ceapa are un sistem radicular superficial, prin urmare, fără hrănire, puteți obține ceapă mășcată numai pe sol fertil.

Fertilizarea suplimentară № 1

De îndată ce cozile la ceapă au crescut la 3-5 mm, se pregătește un mix nutritiv: 20 g de superfosfat și sulfat de potasiu se adaugă la o găleată de infuzie de zeamă de bălegar de vaci.

Acesta ar trebui să aibă cea mai mare doză de azot: acum este important ca ceapa să crească suculentă și mășcată.

Fertilizarea suplimentară № 2

Când începe să se formeze bulbul, se adaugă sulfat de potasiu și alte îngrășăminte de fosfor-potasiu. Este posibil (și chiar mai bine) ca acel complex ales să conțină oligoelemente.

Fertilizarea suplimentară № 3  

Se realizează la 10-14 zile după a doua. Puteți să o realizați cu aceeași compoziție de îngrășăminte.

Nu uitați: cu cel puțin 20 de zile înainte de recoltarea cepei, atât udarea, cât și hrănirea sunt oprite.

Semănarea sideratelor înainte de plantarea cepei și usturoiului

La plantarea de toamnă a culturii, solul poate fi pregătit îndată după recoltarea premergătorului.

În acest sens, pot fi semănate culturi siderate utile, care ulterior vor fi încorporate în sol oferindu-i maxime beneficii ale unui îngrășământ.

Unica problemă în acest sens poate fi insuficiența de umiditate, de aceea este important să semănăm aceste culturi după recoltarea culturii premergătoare în condiții de umiditate, nu în anii secetoși.

În acest sens, sunt indicate siderate cum ar fi mazărea sau facelia. Ce ține de cultura mazării, aceasta este lăsată până la formarea păstăilor comestibile, recoltarea acestora și încorporarea în sol a părților verzi ale plantei.

Astfel, solul va avea suficient azot pentru a dezvolta o cultură de ceapă sau usturoi sănătoase. În general, sideratele este recomandat a fi încorporate în sol până la înflorire.

Avantajul faceliei este acela că afânează solurile compactate datorită sistemului său radicular.

 

 

sursa : Fertilizarea usturoiului și cepei pentru recolte bogate (agrobiznes.md)

Seminte de ceapa Holtedon

 Producem si comercializam seminte de ceapa soi HOLTEDON (Holtedon/ Халцедон) ² . Se contin 250 000 seminte / 1 kilogram. In dependenta de tehnologia de cultivare a cepei, roada ar fi de 50-70 tone de ceapa la ha. , in cazul cultivarii prin metoda intensiva, cu aplicare sistemelor moderne de irigare si cultivare, este posibil de a obtine o roada de pana la 80 - 100 tone la ha.

"Ceapa îi face să plângă chiar şi pe moştenitori şi pe văduve"

Proverb American

 
Peste tot in Europa se practica tehnologia de cultivare a cepei direct in camp. Doar astfel se pot realiza productii de peste 30 de tone/ha, si binenteles profit.
 

Alegerea terenului

· Cele mai bune soluri sunt cele nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu un Ph mai mare de 5,5.

agriboxes

FacebookPinterest
Pin It

 

SEMINTE.MD 
   

II "S.URITU"

strada 31 August 1989, Nr.1F
or.Criuleni
Republica Moldova

   

Magazin Agricol

Contact

 Tel.: +373 (0) 248 22 578

Tel.: +373 (0) 78080914

   

 

© 2021 Seminte.MD. All Rights Reserved.