Tehnologia Holtedon

Print

Tehnologia Ceapa Holtedon

“De ceapa avem nevoie mereu si cultivarea cepei este rentabila intotdeauna” *

 

Ceapa - una din cele mai raspandite culturi legumicole din regiune.

În ciuda faptului că tehnologia de cultivare a acesteia este bine dezvoltata şi pusa în practica, randamentul mediu rămâne foarte scăzut şi se ridică la diferite grupuri de gospodarii la  10- 15 t / ha. Deşi multe gospodarii care cresc în mod constant legume, utilizeaza pe scară largă irigarea prin picurare, fertirigare şi hibrizi noi, obtin roada de ceapa ce ajunge până la 50-70 tone / ha.

 

O astfel de variaţie largă de productivitate se explica prin utilizarea neadecvata a capacităţii resurselor biologice a  cepei.

 

Oamenii de ştiinţă şi cultivatorii de legume, au dezvoltat trei tehnologii de bază pentru cultivarea productiei de ceapă:

  1. cultivare din seminţe ;
  2. cultivare din arpagic ;
  3. cultivare din material săditor – rasada ;

 Noi vom dezvălui câteva secrete asupra celei mai raspandite tehnologii -  cea din seminţe.

 

Exista mai multe cauze ale productivitatii scazute in producerea cepei.

 

Sortimentul Holtedon (Halcedon) face parte din categoria “zilei lungi”, care necesită plantare foarte devreme, astfel încât la perioada cu cea mai lunga zi (III decada a lui iunie) plantele sa aiba  format cel mai mare număr de frunze. Începand cu luna iulie, o reducere treptată a duratei zilei duce la amortizarea proceselor de creştere, formarea de bulbi şi a cojii uscate.

 

Orice întârziere în semănatul de primăvara devreme reduce randamentul.

 

O altă condiţie importantă pentru succes este respectarea densitatatii de plante, care la momentul apariţiei plantelor ar trebui să fie 1,0-1,2 milioane/ha, iar in  perioada de colectare - 0,8-1,0 milioane de plante/ha. Simple calcule arată, că cu o astfel de densitate şi greutatea medie de 70-80 gr a bulbilor de ceapa, vom obţine cu uşurinţă 50-80 tone / ha.

 

Prin urmare, norma de semănat se corecteaza în funcţie de schemele de plantare, tipul de semanatoare  şi costul seminţelor.

 

Norma de plantare pentru tehnologiile tradiţionale dezvoltate de Institutul de Legume si Seminte din Tiraspol (autorul soiului Holtedon) este în medie de 9 kg / ha.

Dar, în condiţiile actuale de utilizare a semanatorilor cu precizie inalta si a preturilor inalte la seminte este suficient de semanat  4-5 kg / ha.

Pentru tehnologiile cu utilizarea de hibrizi, se  însămânţează la o densitate finita de până la 1 milion plante.

 

Obtinerea productivitatii slabe la cultivarea cepei poate fi rezultatul nerespectarii unor cerinte de baza, cum ar fi:

  • nepregatirea adecvata a solulu;
  • utilizarea semintelor necalitative, invechite;
  • lipsa sau aplicarea insuficienta a schemelor de protectie ale plantelor.

si altele.

 

Ceapa face parte din categoria legumelor a caror samanta are proprietatea de a pierde repede germinatia. Conform standartului DSTU 2240-93, germinatia standart a samantei de ceapa Holtedon trebuie sa fie nu mai jos de 75%.

 

In mare parte, dupa doi ani seminţele de ceapa  îşi pierd rapid capacitatea lor de a germina şi devin improprii pentru tehnologiile de cultivare intensivă a cepei.

 

Astfel, achiziţionând seminţe, încercaţi cât mai curand posibil să vă asiguraţi de calitatea lor cu ajutorul unei metode expres foarte simplă :

 

"Pentru aceasta, din partida de seminţe procurată, luaţi 100 de seminţe şi fierbeţi-le la foc mic timp de 40 de minute, după care scurgeţi atent apa şi număraţi seminţele cu rădăcină embrionară." Această cifră corespunde aproximativ procesului de germinare efectuat în laborator.

 

Uneori, se propune mărirea normelor de semănare la o facultate germinativă redusă. O astfel de metodă nu este intotdeauna rezonabilă. Energia redusă de germinare şi puterea iniţială de creştere duce nu doar la subţierea, dar de asemenea, la răsărirea nealiniată a plantelor.Ca rezultat final, chiar şi la un randament suficient de ridicat, se reduce producţia de bulbi standard, preţul cărora este cel mai mare.

 

Competitivitatea redusă a plantelor de ceapă în fazele incipiente de dezvoltare necesită o selecţie minuţioasă a predecesorilor şi o pregătire atentă a solului.

 

Predecesori favorabili pentru ceapă sunt majoritatea culturilor, care eliberează rapid câmpul şi pentru care se introduc cantităţi considerabile de îngrăşăminte minerale şi organice. Aceste culturi sunt castraveţii, cartofii timpurii, iar dintre culturile de câmp - grâul de iarnă, amestecul tişpuriu de ovăs, mazărea. Astfel ele eliberează repede câmpul agricol şi oferă posibilitatea de a pregăti cu mare atenţie toamna solul după sistemul semipar.

 

Ceapa necesită o fertilizare echilibrată.

 

Cel mai bun mod de a calcula normele de aplicare a ingrasamintelor minerale este asa numita abordare “balanţa”, care ia în considerare aplicarea de substanţe nutritive, in corelare cu conditiile de asimilare a solului şi a îngrăşămintelor.

 

Potrivit normelor  FAO, normele de nutrienţi pentru ceapa în kg pe tona de producţie este N - 4,29; P2O5 - 1.70; K2O - 4.57, CaO - 0.75, şi MgO - 0,43.

La aplicarea metodelor de irigare prin picurare este utilizata pe scară largă fertirigarea, prin introducerea îngrăşămintelor solubile in apa de irigare.

 

În acelaşi timp, în timpul perioadei de vegetatie se demarca trei etape de creştere, în care se introduc cantitati diferite de îngrăşământ.

  1. Astfel, de la semănat si pana la aparitia a 2-3 frunze se introduce: azot - 10%, fosfor - 25%, şi de potasiu - 10% din cantitatea totala.
  2. În timpul perioadei de creştere intensivă a frunzelor - respectiv, 30, 30 şi 35%, şi magneziu - 40%.
  3. Alte îngrăşăminte sunt aplicate în perioada de la debutul formarii bulbului si înainte de uscarea frunzelor.

Este foarte importantă asigurarea  uniforma cu calciu pe tot parcursul sezonului de creştere.

 

Pe solurile acide ceapa creste slab, şi să recomanda cultivarea prin arpagic sau rasada. Acest lucru se datorează sensibilităţii puternice a plantelor tinere la aciditatea solului. Prezenta in col a impuritatilor si a microorganismelor este este principalul motiv pentru randamentul  scăzut al roadei de ceapa.

 

In mod deosebit este afectata rasarirea plantelor de ceapa la etapele initiale de crestere.Astfel, după semănat seminţele germina şi rasar încet abia dupa 20-25 zile, apoi pentru încă trei săptămâni ceapa formeaza lent primele 2-3 frunze. Această perioadă este critică în tehnologia de cultivare a cepei, şi prin urmare, este practic aproape imposibil de nu folosi erbicide.

 

Rezultate bune sunt obţinute prin aplicarea erbicidelor Stomp 330 cu norma de aplicare a preparatului  2,5-4,5 l / ha, ţinând seama de proprietăţile fizice şi de umiditate ale solului.

Acest preparat se aplica la a 4-5 zi dupa semanat.

Rezultate bune sunt obţinute prin amestecul  Stomp (1,5 l / ha) şi Rubiconul (1,0 l / ha), cu încorporarea obligatorie in sol pe vreme uscata. În faza de 2 - 4 frunze pot fi utilizate si alte erbicide adrmise.

 

Schema de plantare depinde de tehnologia de cultivare şi disponibilitatea de maşini agricole pentru plantarea şi îngrijirea plantelor.

 

Se practica cultivarea in fasii largi cu spaţiere intre randuri de 70 cm şi o lăţime de fasie de 10-15 cm. In acest caz norma de semanare este de 7-8 kg de samanta pe 1 hectar  si prevede o densitate până la 1 milion plante.

Un model raspandit este schema :  40+40+60 cm.

În sistemul de irigare prin picurare se utilizeaza schema randurilor pare, ceea ce face posibil să se utilizeze o bandă de irigare pe două rânduri irigate.

 

Samanta de ceapa se seamana la o adâncime de 3-4 cm.

 

Norma se semanare se calculeaza fie in functie de cantitate (7-9 kg/ha), fie in functie de germinatia semintelor si densitatea calculata a plantelor.După semanare, solul se preseaza usor.

 

Prelucrarea solului intre randuri se efectueaza periodic.

 

Alegerea corecta a soiurilor de ceapa are mai degraba o valoare comercială, şi succesul în cultivare depinde de organizare a procesului tehnologic de crestere.

 

Un aspect important a fost întotdeauna şi rămâne eficienţa economica.

 

Cu globalizarea pieţelor mondiale, precum şi oportunitatile sistemelor ieftine de logistica , transport şi de depozitare, este foarte important preţul la ceapa de pe pieţele mondiale.

 

* Pentru a putea concura cu preturile mondiale, conform unor calcule, est important de a asigura o productivitate de cel putin 20 tone/ha.  Calculele de eficienţă economică sugerează că ceapa noastra poate usor concura cu cea de import. Deci, cu randamente de 20 tone / ha, componentele costului cepei pentru 1 ha sunt in general: 25% pentru salarii, 10% - pentru seminţe, 15% pentru produsele de protecţie a plantelor, la 10,0% - pentru îngrăşăminte şi lubrifianţi.

 

La utilizarea sistemelor de irigare prin picurare, precum şi creşterea intensiva se planifica o productie de 50-70 tone ceapa/ ha.

 

În aceste condiţii, cultivarea cepei este întotdeauna benefică.

 

Va suntem la dispozitie pentru intrebari si consultanta.

Contactati-ne