In general, plantarea semintelor de rosii incepe cu aproximativ 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet al primaverii. Rasadurile se vor planta afara la doua saptamani dupa trecerea perioadei de inghet. Plantarea semintelor nu este grea, insa necesita o anumite planificare. Pentru a planta rosii din seminte ai nevoie de:

containere si ghivece;

pamant;

seminte de rosii.

Procesul:

1 Incepe plantarea semintelor de rosii inauntru, intr-un container cu pamant bine afanat si umed. Foloseste un mix de seminte de rosii. In vasul respectiv vei realiza cateva brazde adanci de cel putin un centimetru, in care pui semintele de rosii, la o distanta de mai putin de un centimetru.

2 Acopera cu pamant fiecare brazda in care ai pus semintele de rosii. Uda pamantul delicat si muta containerul intr-un loc calduros, cu o temperatura de 20-25 de grade. Atunci cand semintele incep sa germineze si apar tulpinile de planta este important sa asiguri “culturii” tale o lumina buna. Poti amplasa containerul fie sub lumina directa a unui neon, fie in apropierea unei ferestre mari, care sa asigure lumina pe tot parcursul zilei.

3 In ziua a saptea de la plantare, semintele vor germina si vor aparea primele frunze.

4 In ziua a cincisprezecea, rasadurile tale sunt in continuare mici, insa vor mai creste. Daca frunzele au o culoare verde frumoasa, inseamna ca planta ta primeste lumina de care are nevoie.

5 In ziua 30 de la plantare vor aparea primele rasaduri adevarate de rosii.

6 Acum este momentul in care rasadul este bine dezvoltat si trebuie mutat intr-un container separat, individual, unde sa aiba destul spatiu pentru a creste in bune conditii.

7 Atunci cand muti fiecare rasad in container propriu, il scoti de jos in sus cu tot cu pamant. Poti folosi si o furculita veche pentru aceasta operatie.

8 Daca radacinile rasadurilor tale au crescut impreuna, incearca sa le desparti, tragand delicat de tulpina si frunzele rasadului. 

9 Muta fiecare rasad intr-un container sau ghiveci propriu, in care ai pus pamant de calitate, bine afanat. Fa inainte o gaura pentru a pune rasadul.

10 Pune fiecare rasad in gaura din ghiveci si acopera-l cu pamant pana la primele frunze.

11 Rasadurile de rosie vor forma foarte repede noi radacini, iar planta ta va creste sanatoasa si viguroasa. Dupa ce ai facut mutarea, uda rasadurile.

12 Rasadurile trebuie sa stea intr-un loc caldut, la o temperatura de 15-20 de grade, pana cand apar primele frunze adevarate.

13 Cand primavara isi intra in drepturi si nu vor mai fi ingheturi, este momentul sa plantezi rasadurile sanatoase, cu radacini puternice afara. Pentru a obisnui planta cu temperaturile de afara, intai trebuie sa muti rasdurile la soare, in fiecare zi, cel putin cate patru ore, apoi gradual, le lasi din ce in ce mai mult afara, pana ce vor sta toata ziua la soare.

14 Daca rasadurile tale sunt mai lungi de 12 centimetri in momentul in care le plantezi afara, este bine sa rupi primele frunze de pe tulpina.

 

 

Tomatele reprezintă una dintre cele mai populare culturi legumicole din lume.

Suprafeţele cultivate cu tomate cresc în permanenţă, astfel că ponderea acestora în producţia legumicolă globală constitue 14,3%.

În Republica Moldova, tomatele ocupă 45-50% din suprafeţele cultivate pentru legume, iar productivitatea lor nu depăşeşte în medie 25 t/ha.

Dezvoltarea legumiculturii depinde, în mare măsură, de soiurile utilizate şi calitatea seminţelor.

Producem si comercializam seminte de tomate produse de noi, precum si seminte de tomate de la partenerii nostri.

 


În ultimii ani, la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor au fost create şi omologate câteva soiuri noi de tomate cu posibilităţi de realizare stabilă, cu grad înalt al plasticităţii ecologice, rezistente la stresurile de temperatură ridicată a aerului şi temperatură scăzută pozitivă a solului.

Recent, în urma realizării proiectului de transfer tehnologic cu suportul financiar al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic al AŞM a fost creată o bază durabilă de reproducere a seminţelor de elită şi superelită de tomate Mihaela, Jubiliar 60/20 şi Prestij în vederea dezvoltării direcţiei de ameliorare a tomatelor şi satisfacerea necesităţilor alimentare a populaţiei Republicii Moldova cu producţie calitativă şi ecologic pură.

În acest scop, au fost elaborate şi aplicate tehnici noi de mărire a calităţii seminţelor în fructe, precum şi de îmbunătăţire a calităţii germinative a seminţelor.

Astfel, începand cu  anul 2011 au fost reproduse seminţele de superelită, iar în anul curent are loc multiplicarea seminţelor la soiurile Mihaela, Jubiliar 60/20 şi Prestij în cantităţi suficiente pentru promovarea acestora pe piaţa autohtonă şi satisfacerea necesităţilor gospodăriilor din ţara noastră, specializate în producerea tomatelor.

 

Oferim seminte de tomate: 


 
Soiul Jubiliar 60/20
 
este omologat în Moldova din 2008. 
 
 
Fructele sunt cilindrice, mari de 120...130 g, cu 2-3 camere regulate, puţin muchiate, vârful lor se termină cu un mic năsuc. 
Fructele necoapte sunt uniform albicioase, cele coapte - roşii şi conţin un număr mediu de seminţe. 
Fructele dispun de calităţi înalte gustative şi conţin: substanţă uscată - 5.0...5.5%, zaharuri – 5.0...5.4%, vitamina C - 40.0...46.5 mg/%, aciditatea totală - 0.40...0.50%. 
Soiul este tardiv mijlociu, având o durată de dezvoltare (germinare-coacere) de 115... 120 zile. 
În cultură de răsad soiul asigură o recoltă de 60.0...70.0 t/ha, având totodată şi o cotă înaltă de fructe standard (90.0...95.0%).
Fructele sunt tari lipsite de fisuri, transportabile la distanţe mari. Se recomandă ca soiul să fie crescut în cultură de răsad cu o densitate de 55-57 mii plante la hectar.
Se poate folosi în stare proaspătă pentru producerea sucului şi altor produse din tomate. 

 


 Soiul Prestij

este omologat în Moldova din 2009.

Fructele sunt mari de 120-140 g, aplatisat-rotunde, roşii.

Cele necoapte sunt verzi cu o pată slab pronunţată la bază, cele coapte au o culoare roşie uniformă. Numărul de loge- 4-5, numărul de seminţe în fruct - mai mult de 125.

Fructele dispun de calităţi înalte gustative şi conţin: substanţa uscată - 5.6...6.2%, zaharuri - 5.5...5.4%, vitamina C 52.0...55.0 mg/%, aciditatea totală - 0.56..0.78%. Pedunculul floral are articulaţie geniculată. Soiul este mediu timpuriu având o durată de dezvoltare (germinare-coacere) de 108...114 zile.

În cultura de răsad soiul asigură o recoltă de 65.0...72.0 t/ha, având totodată şi o cotă înaltă de fructe standard (93.0...96.0%).

Soiul este rezistent la frig (80.0%)

 


Producem la comanda seminte de tomate pentru alti parteneri. Putem propune urmatoarele soiuri: 

  • Riogrande;
  • Soleroso;
  • Cherry d'oliva;
  • Raiskoe naslajdenie;
  • Inima boului , in asortiment;
  • Tolstoi - olandeze;
  • Testier - olandeze;
  • Altele

Fitoftoroza și pătarea brună sunt printre cele mai periculoase boli ale roșiilor: se pot dezvolta lent o perioadă de timp și, atunci când apar simptomele, poate fi prea târziu de a realiza tratamentele.

În plus, apariția lor este influențată indirect de vreme, care nu depinde deloc de noi. De aceea, prevenirea bolilor este obligatorie în acest caz.

Cum prevenim bolile la tomate?

Nu numai tratând la timp plantele cu preparatele necesare, deși și aceasta este important, dar și respectând tehnologia cultivării roșiilor, putem obține rezultatele dorite.

Stabilirea distanțelor optime de plantare

Distanța dintre plantele de roșii trebuie strict definită. Dacă, pentru a economisi spațiul, plantele sunt plantate mai des, acesta va fi primul stimul de apariție a bolilor, deoarece dacă plantele nu au suficientă lumină, solul umbrit de ele nu are timp să se usuce complet între udări și rămâne constant umed, creând condiții ideale pentru dezvoltarea bolilor.

Pentru a preveni acest lucru, este necesar să urmați cu strictețe schemele de plantare pentru roșii, în funcție de înălțimea și locul de plantare.

Înainte de a decide la ce distanță să plantați roșiile, rețineți că o plantă are nevoie de cel puțin 0,3 metri pătrați de suprafață de sol. Distanța medie recomandată între plante este de 40 cm, iar între rânduri de 50-60 cm.

Cu cât este mai mare distanța dintre plantele de roșii (în limite acceptabile), cu atât acest lucru este mai benefic. Fiecare dintre plante primește o cantitate egală de lumină, căldură și aer.

Riscul de a deteriora roșiile în timpul îngrijirii este minim. Prin urmare, nu economisiți spațiu și nu îndesiți plantarea. Pentru a obține mai multe roșii, mai bine alegeți un soi cu randament ridicat.

Irigarea corectă a roșiilor

Temperaturile ridicate și umiditatea sporită contribuie la dezvoltarea ambelor boli. Prin urmare, udarea strict reglementată nu este mai puțin importantă decât plantele plantate mai rar.

Acest lucru este valabil mai ales pentru cultivarea roșiilor în răsadnițe. În prima săptămână după plantarea răsadurilor în câmp protejat, acestea nu ar trebui să fie udate deloc. Apoi, plantele sunt udate la fiecare 3-7 zile (mai des pe vreme caldă).

Înainte de înflorire, udarea se efectuează cu o rată de 4-5 litri de apă per plantă, iar la apariția florilor – 1-2 litri.

În timpul apariției legumelor, norma de udare este din nou adusă la 3-5 litri. În câmp deschis, roșiile sunt udate de 1-2 ori pe săptămână la rădăcină, turnând aproximativ 15-20 de litri de apă pe metru pătrat.

În ambele cazuri, udarea se efectuează în mod tradițional dimineața cu apă de ploaie colectată sau cu apă care s-a încălzit la soare.

Mulcirea roșiilor

Pentru a proteja plantele de sporii de boli care pot exista în sol, trebuie să acoperiți zona din jurul plantei cu mulci. În acest scop, sunt potrivite materialele de acoperire disponibile în magazine și fân (paie), compost, iarbă cosită, precum și așchii de lemn sau rumeguș.

Mulciul va deveni un alt element de protecție a plantelor împotriva fitoftorozei și a cladosporiozei.

Aerisirea spațiului în care sunt plantate roșiile

Dacă roșiile cresc în spațiu protejat, pentru a reduce temperatura și umiditatea aerului, acestea trebuie aerisite în mod regulat prin deschiderea ușii serii.

Legumicultorii cu experiență spun că, dacă temperatura aerului nu scade sub 15°C chiar și noaptea, atunci ușa poate fi lăsată deschisă și în timpul nopții.

Tratamentul roșiilor cu pesticide

Pentru a preveni fitoftoroza și cladosporioza, roșiile sunt pulverizate cu fungicide în timpul sezonului de creștere conform instrucțiunilor.

Aplicarea ciupercilor și bacteriilor benefice

Ciupercile și bacteriile benefice vor ajuta, de asemenea, la prevenirea unora dintre cele mai periculoase boli ale roșiilor.

Astfel, ciuperca antagonistă Trichoderma, dezvoltându-se pe suprafața rădăcinilor plantelor, crește capacitatea lor de absorbție, creează o barieră naturală pentru flora fitopatogenă și crește imunitatea.

Trichoderma poate fi utilizată pentru prevenire în mai multe moduri:

  • în timpul lucrării de primăvară a terenului (cu aproximativ o săptămână înainte de plantarea roșiilor), diluați 50 ml de substanță în 10 l de apă: acest volum este suficient pentru 10 metri pătrați de sol;
  • cu 1-3 zile înainte de semănarea semințelor, înmuiați-le într-o soluție de 50 ml de preparat și 100 ml de apă și țineți-le timp de o oră;
  • înainte de a planta răsadul într-un loc permanent, e bine de a stropi locul cu o soluție de 100 ml de preparat la 10 litri de apă.

Trichoderma poate fi obținută acasă sau din preparatele ce o conțin.

Pentru ușurință în utilizare, Bacillus subtilis a fost mult timp inclus în unele biofungicide. Acesta elimină un număr mare de substanțe biologic active care suprimă bacteriile fitopatogene ce trăiesc în sol.

Produsele ce o conțin pot fi adăugate în sol în timpul afânării, în gropile de plantare sau pe rânduri.

Copilirea tomatelor

Roșiile vor începe să crească activ și să se dezvolte ocupând spațiul liber dintre rânduri, iar asta împiedică la circulația aerului printre plante. 

Iată de ce copilirea nu numai că le va ajuta să rămână sănătoase, ci va accelera creșterea corectă a plantelor.

Detalii despre copilitul la roșii pe acest link.

Există o altă modalitate prin care se minimizează riscul apariției fitoftorozei și a cladosporiozei la tomate – de a alege soiuri care sunt rezistente la ambele boli.

 

Sursa articol si imagini Agrobizne

adsense

 

SEMINTE.MD 
   

II "S.URITU"

strada 31 August 1989, Nr.1F
or.Criuleni
Republica Moldova

   

Magazin Agricol

Contact

 Tel.: +373 (0) 248 22 578

Tel.: +373 (0) 78080914

   

 

Cautari cu Google

© 2021 Seminte.MD. All Rights Reserved.